Dobag Projesi Ve Sergiden Kareler

11:15

"DOBAG" kelime olarak kısaltmadır.Açık ifadesi "Doğal Boya Araştırma ve Geliştirme"dir.DOBAG Projesi,1982 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından uygulamaya konulmuştur.


Yüzlerce yıldan beri geleneksel halı dokumacılığı yapan bölgelerden ikisi;Çanakkale-Ayvacık ve Manisa-Yuntdağ dağlık bölgeleri seçilerek proje uygulanması başlamıştır.Bugün 25 köyde 400 üye aile yer alıp pazar için halı üretimi yapmaktadır.

Halılar geleneksel desenlerde sadece doğal boya ve saf yünden elde eğrilmiş iplikle dokunmaktadır.Kategorisinde en yüksek kaliteye sahiptir.Halılarda eskimiş görüntüsü vermek için;piyasada uygulanan yakma,kimyasal yıkama ve soldurma işlemleri uygulanmaz.Her Dobag halısı,kimlik kartına sahiptir.Bu kimlik kartında;bölge,köy,dokuyanın ismi,ilmek sayısı,ölçüler ve garanti numarası vardır.Bu etiket,halıların yöresel desenli ve doğal boyalı olduğunu belirtir.

Herşeyiyle tamamen doğal olan ve el işçiliğinin en güzel örneklerini gözler önüne süren DOBAG Halıları yurt dışında birçok şehirde sergilenip satışa sunuldu...

1986-Dubai,and Abu Dhabi(Birleşik Arap Emirlikleri),Türk Festivali
1986,1994-OSAKA,Ulusal Etnografya Müzesi
1987-Washington,Dünya Bankası Galerisi

...(çok fazla şehir mevcuttur.)

Her yıl olduğu gibi bu senede ilk sergisini açan Dobag Projesi,Kırım Kilisesinde konuklarını ağırladı.
Gerek kooparatif başkanları,gerek  Sayın Prof.Şerife Atlıhan ve Sayın Prof.Dr.Nevin Enez'in katılımıyla verimli bir etkinlik oldu.

Özellikle Almanya ve Amerika'dan gelen konuklar çok ilgi gösterdi.

Her yıl iki kez düzenlenen bu etkinliğin ikincisinde mutlaka
katılın.Eminim sizinde hoşunuza gidecektir.

Nilgün Odabaşı
Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi



















































You Might Also Like

0 yorum

Popular Posts

Subscribe