Haydi Çocuklara Yaşamı Doğayla Öğretelim

08:16


Hepimiz farkındayız ki çocuklar artık sokağa çıkmıyor. Zamanlarının çoğunu kapalı mekanlarda ve genellikle bilgisayar başında geçiriyorlar. Doğadan kopuk bir yaşam biçimini benimsemesinin sonucu olarak da şişmanlık ve obezite gibi fizyolojik ve algı/duyu dünyalarının zayıflaması, dikkat bozukluğu ve depresyon gibi ruhsal sorunlar yaşama olasılıkları artıyor.

TEMA Vakfı "Yaşamı Keşfediyorum!" ulusal yardım kampanyası ile doğadan kopuk yetişen çocuklarımızı doğa ile buluşturmak için bir proje başlattı ve hedefi 81 ilimizde 400 öğretmene ve 10 bin ilkokul öğrencisi çocuğa doğa eğitimi vermek.


Doğayı deneyimleyen çocuklar doğal sistem ve süreçleri anlayarak büyürler. Doğayı keşfetmenin sevinç ve heyecanını duyar, yaşadıkları coğrafya ile bağları kuvvetlenir, merak ve hayal güçlerini kullanır, şaşırtıcı ve beklenmedik karşılaşmalar yaşama şansı yakalarlar. Doğa, bilgisayar başında edinemeyecekleri bir tecrübe edinmeleri olanağı tanır. Çocukların dünyayla olan bağlarını keşfetmelerini ve kendilerini anlamalarına katkı sunar. Ancak eğitimlerin en az bunun kadar önemli bir faydası daha var.

Uzmanlar, doğa eğitimlerinin çocukların gelecekte çözüm odaklı, yaratıcı, yenilikçi ve doğa ile özdeşlik kurabilen bireyler olmalarına da katkıda bulunduğunun altını çiziyor. Bu proje ile öğretmenlere destekleyici materyaller gönderilecek. Eğitimlerin çoğu doğada ve açık alanda bulunmayı teşvik eden etkinlikler olacak32 adet etkinlikten oluşan eğitim programında toprak, hava, su ve biyolojik çeşitlilik konuları anlatılacak. Bu sayede doğayı tanıyan, doğanın bir parçası olduğunu yaşamı boyunca içselleştiren bir nesil yetişecek.


Bugün doğanın değerini çocuklara anlatmazsak, gelecekte doğayı kim koruyacak? "Yaşamı Keşfediyorum!" projesini desteklemek için;
 Kampanyaya 3464'e TEMA yazıp SMS göndererek 8 TL katkıda bulunabilir ya da TR74 0006 4000 0011 0351 3018 31 banka hesabına dilediğiniz miktarda bağış yapabilirsiniz.
Kampanya ve eğitimler hakkında www.tema.org.tr adresinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.


You Might Also Like

0 yorum

Popular Posts

Subscribe