Çanakkale Kilimleri

15:14





Çanakkale'de halılar, Kafkasya dolaylarından gelerek, yarı göçebe bir şekilde dağlık bölgelerde yaşayan yörükler tarafından dokunmuştur. Bunların, halılarda görülen birçok motifi, birlikte getirdikleri şüphesizdir. Öyle ki yörede dokunan halılarla Kafkas halıları arasındaki akrabalık bariz bir şekilde belli olmaktadır. Bu Kafkasya ve Kazak halılarıyla olan benzerlik yanında Bergama halılarıyla da aralarında pek çok paralellikler vardır.

Genel olarak geometik desenlerden oluşan bu Çanakkale halılarında birkaç tip bordür görülür. 
Bu yörede kullanılan motifler ise:

Geometrik Motifler :Çizgi ( Düz, eğri, zigzag) ,Nokta, Üçgen, Dikdörtgen, Kare, Daire, Beşgen, Altıgen, Sekizgen, Yıldız

Bitkisel Motifler: 
Ağaç Motifleri: Selvi, salkım söğüt, hayat ağacı.  
Çiçek Motifleri: Lale, karanfil, gül, sümbül, top çiçekler, üzerlik, mine, zambak, sarmaşık çiçekler, tomurcuklar. 

Hayvan Motifleri: Kuş, ejderha

Sembolik Motifler: Kandil, el, tarak, eli belinde, pıtrak, muska, anahtar, çengel, göz, insan figürü, suyolu, bereket (doğurganlık), yıldız

Çanakkale halılarındaki desenlerde birlik etkisi korunarak monotonluktan kaçınılmıştır.

Doğal boyamacılık yöntemlerini kullanarak iplikleri boyamışlardır. Tabi dokuyucunun hayalinde ne var ise duygusunu, hissiyatını herşeyini dokuyarak dile getirmiştir. Renk uyumu, motifler ve kompozisyon açısından inanılmaz bir hayranlık uyandırıyor.

Bu bölgede yaşayan gerek Türkmenler ve Yörükler gerekse bölgenin yerlileri etkileşim halinde olduğu için birçok kilimler birbirine benzemektedir.

Sizlere Türk El Halıcılığı Koleksiyonundan birkaç parça paylaşacağım. Bu eserlerin birçoğu Türk İslam Eserleri Müzesi'n de sergilenmekle beraber birçoğu yurtdışında ve özel koleksiyonlar arasındadır. İleri ki zamanlarda bu yörenin halı-kilimlerini paylaşacağım.















Görsel Kaynakça: Türk El Halıcılığı Projesi (TEH)


You Might Also Like

0 yorum

Popular Posts

Subscribe